DSpace Repository

Цитронеллальды цитронелла эфир майынан бөліп алу әдісі және оның, химиялық және биологиялық қасиететрін зерттеу

Show simple item record

dc.contributor.author Тұрсынова, Б.Ғ.
dc.contributor.author Турсынова, А.К.
dc.date.accessioned 2024-05-22T09:54:10Z
dc.date.available 2024-05-22T09:54:10Z
dc.date.issued 2022-05-27
dc.identifier.isbn 978-601-337-690-5
dc.identifier.uri http://rep.enu.kz/handle/enu/14357
dc.description.abstract Қазіргі таңда өндірістік ауқымда кең қолданысқа ие болған әйгілі цитронелла майын C.Winterianus және C.Nardus тан су буымен дистиляциялап алады. Дистиляция кезінде цитронелла шөбін қайнап жатқан судың үстіндегі торға қояды, судың буы көтерілген кезді өсімдіктің бездерін бұзып, ондағы эфир майлары су буымен бірге салқындатқыш қабырғаларына барып жиналады.. C.Nardus Цейлон цитронелла майы, ал C.Winterianus Явалық цитронелла майы. Эфир майлары-өсімдіктер бөлетін, ұшқыш ароматты қосылыстардың сұйық қоспасы. Олар өсімдіктің әр түрлі бөліктерінде, әр түрлі мөлшерде кездеседі. Эфир майлары жүзге жуық табиғи компоненттерден тұрады. Майдың негізгі құрамын макрокомпоненттермен, әр түрлі мөлшерде кездесетін микрокомпоненттер құрайды. Эфир майларының химиялық құрамына тоқталатын болсақ, негізгі құраушы топ терпендер және олардың оттекті туындылары-терпеноидтар. Эфир майының фармакологиялық әсері жалпы химиялық құрамымен анықталады, бірақ сонымен қатар эфир майының әр компонентінің өзіне тән фармакологиялық қасиеті бар. Табиғатта эфир майлары өсімдікті антибактериялық, вирусқа және зеңге қарсы қасиеттері арқылы қорғайды, сонымен қатар жәндіктерге қарсы репеллент ретінде қолданылады. Иісі мен физиологиялық активтілігі құрамында кездесетін осы компоненттерге байланысты болады. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Евразийский национальный университет имени Л.Н. Гумилева ru
dc.subject селективті синтез ru
dc.subject цитронеллаль ru
dc.subject биологиялық активтілік ru
dc.subject энонтиомер ru
dc.subject реакция шығымы ru
dc.subject терпендер ru
dc.subject хиральды орталық ru
dc.title Цитронеллальды цитронелла эфир майынан бөліп алу әдісі және оның, химиялық және биологиялық қасиететрін зерттеу ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Актуальные проблемы химического образования и химической науки [22]
    Сборник содержит материалы Международной научно-практической конференции «Актуальные проблемы химического образования и химической науки», приуроченной ко Дню Химика и посвященной памяти профессоров Ташенова Ауэзхана Карипхановича и Рахмадиевой Слукен Бигалиевны, проходившей 27 мая 2022 г. в ЕНУ им. Л.Н.Гумилева (г.Нур-Султан). Материалы конференции посвящены различным проблемам химической науки и образования и распределены по секциям. Сборник предназначен для широкого круга специалистов.

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account